Met deze brief werden in 1967 alle aquariumliefhebbers in Westerlo en omgeving opgeroepen om aanwezig te zijn op de stichtingsvergadering van een nieuwe club in Dancing Dennenwoud.
En met succes want na afloop van deze eerste vergadering telde Gracilis reeds 28 leden! Er was dan ook op voorhand reeds veel reclame gemaakt. De toenmalige voorzitter van BBAT was ook uitgenodigd als vertegenwoordiger van deze overkoepelende organisatie.
Dat veel mensen zich aangesproken voelden, was te merken want eind 1967 waren er al 39 leden!
Omdat de nieuwe club maar weinig geld had, werd er tijdens deze vergaderingen ook telkens een tombola georganiseerd. Nog een manier om geld in het laatje te brengen was door de organisatie van een groot bal op 11 november. Het gekende orkest 'The Fleyrockers' onder leiding van Little Jules zorgde voor de muziek.
De eerste vergaderingen gingen door in Dancing Het Dennenwoud. Tijdens deze maandelijkse bijeenkomsten werden ervaringen uitgewisseld over vissen en planten, opstart en onderhoud van het aquarium.
Op zaterdag 30 augustus 1969 opende in het oude gemeentehuis op de markt in Westerlo de allereerste aquariumshow. In 23 aquaria werden olifantsvissen, kongozalmen, zebracichliden en zeevissen getoond. Een blikvanger was een oud televisietoestel dat omgebouwd was tot aquarium en een non-stop programma van vissen en aquariumplanten uitzond. Een Herentalse firma stelde een zeewateraquarium ter beschikking met daarin giftige schorpioenvissen, vleermuisvissen en 'de blauwe bruid van de zee'. Voor de kinderen was er een extra attentie. In ruil voor hun toegangskaartje kregen ze een goudvis mee naar huis.
Eén van de mogelijkheden om kennis te delen met de leden is via het maandblad. Sinds 1968 wordt dit uitgegeven, al was het toen nog in een andere vorm. Het was geen echt 'boekje' maar losse bladen die dan samen een boekje vormden. In de beginjaren was alles nog handgeschreven en voorzien van tekeningen. Ongetwijfeld is hier heel wat tijd ingekropen om tot zulke kunstwerkjes te komen. De onderwerpen gingen niet enkel over vissen maar ook over planten en techniek.
Op korte tijd groeide Gracilis sterk in ledenaantal. Van de 39
leden in '67 steeg het over 46 in '68, 72 in '69 (mede door de
eerste aquariumshow) naar 102 in 1970!
Ondertussen was het traditie geworden dat er jaarlijks een
uitstap werd voorzien. In 1970 bracht die de leden naar
Königswinter.
In het clublokaal bleven de maandelijkse vergaderingen doorgaan en werd er uitleg verstrekt aan de leden over vissen en planten maar ook over het plakken van een aquarium.
Naast een aquariumclub ontstond er in 1969 ook een voetbal-
ploeg: 'VC Gracilis'. Via-via kwam reeds in '68 de vraag van de
voetbalclub van Varenwinkel of er geen interesse was om eens
een match tegen hen te spelen. Bij navraag bij de leden bleek
er zeker enthousiasme voor te bestaan.
Helaas bleek tijdens de eerste match dat de spelers niet op elkaar
ingespeeld waren en moest Gracilis met 0-13 het onderspit delven
tegen Varenwinkel. Nadien werden er nog 2 wedstrijden gespeeld,
de laatste ging door op 22 mei 1971 in Molenstede tegen het
personeel van de autokeuring.
In 1983 verscheen er een lang artikel over de club in het weekblad 'Ons volk'. Daarin ging de reporter
langs bij het bestuur en enkele leden zoals Karel Thiels, Remy Van Dijck en Walter Salen met vooral
de focus op zoutwateraquaria. Hieruit bleek dat een zoutwaterbak niet eenvoudig is. Een droog-
natfilter onder of achter het aquarium is nodig om het water zuiver te houden waarbij koraalgrind als
filtermateriaal wordt gebruikt. Eerst moet het aquarium 2 maanden inrijpen en steeds moet de tem-
peratuur en zout- en nitraatgehalte in de gaten gehouden worden.
Van Karel Thiels leren we: "Onze vrouwen, die staan er niet altijd zo positief tegen, maar ze gedogen
de aanwezigheid van vissen in huis."
Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van foto's in het maandblad. Een tijd lang was dat zelfs met kleurenfoto's die ingeplakt werden. Daarvoor waren het vooral tekeningen.
Dat de teerfeesten van Gracilis meer waren dan een etentje was al lang zo. Een dj zorgde ervoor dat er ook gedanst kon worden. Maar stilaan groeide dit verder uit en werden er ook sketches gebracht. Zo ook in 1987, toen er na het eten van kleren werd gewisseld, of zelfs werden uitgetrokken voor een bonte avond.
Drie jaar later dan voorzien kon broeder Tarcies toch een rondleiding vastkrijgen bij de BRT, zodat de club op 6 mei 1989 op uitstap kon. Na het bezoek aan Fred Brouwers' 'Parlando' in opbouw, 'De zevende dag' met vleugelpiano en de nieuwsstudio werd er in de namiddag een bezoek gebracht aan Planckendael. Afsluiten kon niet anders dan in 'De 14 billekes' in Zandhoven.
Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de club werd al in 1991 een grote lustrumtentoonstelling georganiseerd. Er konden 40 aquaria opgesteld worden overwegend met zoetwater maar ook 6 zeebakken, enkele paludaria en een terrarium. Samen met de toneelkring Kunst en Geest werd een zitkamer ingericht waarin 2 aquaria werden geplaatst. Blikvanger was een 4 meteraquarium met een school kardinaalneons.
De echte viering van 25 jaar Gracilis ging door op 28 februari 1992, waarop uiteraard de leden van het eerste uur in de bloemetjes werden gezet: Frans Corten, René D'Joos, Louis Dupont, Jos Laeremans, Vic Morjeau (broeder Tarcies), Jos Thijs en Alfons Truyens.
In samenwerking met Sea Life Blankenberge werd op de tentoonstelling in 1995 een ruimte van 6 op 5 meter ingericht met als thema 'de wondere wereld van de Noordzee'. De club zorgde zelf voor de technische kant en 3.000 liter water werd opgepompt uit de nog zuivere Oosterschelde. Dat dit een succes was, bleek uit de 2.300 bezoekers die hierop afkwamen.
Soms mag er ook al wel eens iets weggeworpen worden. Na een geslaagde tentoonstelling met als blikvanger Sandelia capensis, een vrij agressieve en zeldzame labyrintvis uit Zuid-Afrika, werd het 4 meteraquarium afgedankt. De vele jaren van gebruik hadden hun sporen achtergelaten. Tijdens de ten- toonstelling zwommen er nog cichliden in uit de Antwerpse Zoo maar nu werd met een hamer de bak in stukken geslagen.
Al het materiaal van de tentoonstelling was al die jaren opgeslagen in garageboxen bij René, die helaas weg moesten. Een andere, goed bereikbare en grote ruimte bleek moeilijk te vinden. Daarom werd het oude clublokaal in 2004 omgevormd tot stockageruimte, toch voor enkele jaren ...
Het zou even duren maar in 2011 konden ook de containers aangekocht en geplaatst worden en al het materiaal overgebracht.
Clubreizen behoren tot het verleden maar ondertussen is er jaarlijks een barbecue waar iedereen gezellig kan bijbabbelen en ondertussen kan genieten van de nodige kipsatés, worsten of hamburgers.
Sinds 2016 vergadert het bestuur in Den Asberg, het vroegere Dennenwoud, waar Gracilis 50 jaar geleden startte. Ook het teerfeest in 2017 ging daar door. Twee leden werden extra in de bloemetjes gezet omdat zij er de volledige 50 jaar bij waren : René D'Joos en den Tarcies, die er helaas niet bij kon zijn.
En zo is Gracilis Westerlo 50 jaar geworden, maar nog steeds springlevend!